luni, 25 iunie 2012

Tort Pavlova cu zmeura

In zilele ce au trecut a fost atat de cald incat numai de prajituri nu ne ardea. Cu Pavlova insa,  lucrurile stau altfel: este usoara, pufoasa si racoroasa. Seamana cu balerina dupa care a fost numita.
Mai intai am pregatit tava de copt. Am desenat o forma rotunda hartia de copt, pentru a ma ghida la asezarea blatului.

Apoi am sters bolul cu putina zeama de lamaie pentru a-l degresa. Am batut 4 albusuri cu un praf de sare circa 10 minute pana cand spuma devine tare si lucioasa. Am adaugat apoi 250 gr zahar amestecand treptat inca circa 10 minute. La final am mai adaugat o lingurita de otet si o lingura de amidon. Spuma obtinuta am pus-o la copt, dupa ce am modelat-o sub forma unui blat de tort.

Blatul l-am pus la copt petru circa o ora si un sfert la 100-120 grade. Nu trebuie ca focul sa fie prea puternic, pentru a nu carboniza bezeaua. La final, ultimele 10 minute am marit temperatura la 150 gr pentru a-i da culoare blatului. L-am lasat la racit in cuptor. 

Am adaugat  peste blat 300 gr frisca batuta si 400 gr zmeura. Se poate face insa cu orice fel de fructe, dupa gust.



luni, 18 iunie 2012

Tort cu bezea si capsune

Este inca primavara si mai putem profita de capsune...ca urmare, va propun un tort usor, de bezea, cu crema de branza si capsune.
Pentru blat, aveti nevoie de 8 albusuri, 2 linguri de suc de lamaie, 400 gr zahar pudra si o lingura de praf de cacao. Optional, puteti adauga si 100 gr de migdale macinate sau faina de migdale. Reteta insa poate fi facuta si fara migdale, iar atunci blaul va fi mai usor si mai pufos.
Cuptorul se incalzeste la 150 gade.
Albusurile se bat cu sucul de lamaie, apoi, dupa ce sunt tari, se inglobeaza treptat zaharul pudra, amestecand continuu.

Cand spuma de oua este gata, se imparte in doua si in jumatate si inglobeaza praful de cacao.

Urmeaza formarea a trei blaturi, si trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece, pentru fiecare blat in parte, se pune un strat subtire de spuma alba si deasupra un strat subtire de spuma cu cacao. Blatul nu trebuie sa fie foarte gros si nici nu trebuie amestecate cele doua compozitii. In final, veti avea un blat alb pe o parte si maro pe cealalta.

Se pun blaturile la copt circa 45 min -o ora.

Se prepara crema amestecand 250 gr mascarpone cu 100 gr zahar pudra, 300 ml frisca si un praf de intaritor de frisca.
Peste fiecare blat se pune un strat de crema si capsune curatate si feliate. Repetam operatiunea cu fiecare blat.


Deasupra decoram cu capsune si o tableta de ciocolata- amaruie, topita pe baia de aburi.

sâmbătă, 9 iunie 2012

Cartofi cu bacon si slanina la cuptor

Din punctul meu de vedere, acest fel de mancare nu este o garnitura, ci un fel complet care poate fi servit cu o salata.
Pisoiului ii place ca, de fapt, cartofii se rumenesc in untura lasata de slanina si de bacon.

Cum deja au aparut cartofii noi, ii puteti folosi pe acestia, deoarece sunt mai gustosi si se fac mai repede.
Intr-un vas de yena se pune o foaie de copt- va mai spuneam ca va ajuta sa nu se murdareasca vasele si sa nu se prinda mancarea de fundul vasului.
Cartofii se curata, se taie bucati potrivite si se aseaza peste folia de copt. Se condimenteaza cu piper, sare si boia.
Cateva felii de bacon se taie si se adauga peste cartofi. Slanina se taie bucati mici, se lasa cu tot cu soric si se pune in vas. Se mai adauga rozmarin taiat marunt si cativa catei de usturoi necuratati de coaja. Se da vasul la cuptor si se lasa pana cand cartofii se rumenesc.  Se scoate apoi vasul si se va servi calda. Usturoiul va fi ca o pasta, rumen si gustos, baconul si slanina vor deveni crocante- mai ales daca nu ati taiat soricul. Pofta buna!

Sa redescoperim piata

Ne-am obisnuit, majoritatea, sa ne facem cumparaturile in supermarket. Este mai comod, putem merge la orice ora si nu trebuie sa ne facem griji ca nu gasim ceea ce ne trebuie.

Chiar si asa, ar trebui sa incercam, macar din cand in cand, sa trecem pe la piata. Putem gasi zarzavaturi propaspete, oua, branza, smantana de casa, flori si cate si mai cate.

Pe langa faptul ca sunt mereu proaspete, oferta este, si ea, mai bogata decat in magazine. Veti vedea diferenta de culoare, gust si dimensiune intre un ou cumparat din magazin si unul cumparat de la piata. Pentru cei care nu au bunici la ara, este singura varianta de a intra in contact direct cu un produs sanatos. Veti gasi lapte proaspat, fara conservati, smantana cremoasa ca o frisca, dar si sortimente de branza care se vand pe "gustate".

Sa nu uitam de minunatia de zarzavaturi proaspete:  morcovi, salata, macris, spanac, marar, patrunjel, tarhon, cimbru, leustean, busuioc... Le puteti cumpara la legaura, exact cat aveti nevoie sau, pueti lua mai multe si  congela. Vor fi mai bune si mai ieftine decat cele din magazin.

Si sa nu uitam de flori, flori de gradina si de camp, la fir sau la buchet. Pentru ca  uneori ne saturam de buchetele de flori corect si frumos asortate in buchet si ne dorim sa ne aranjam noi firele de bujori sau de margarete in vaza de acasa.

Pentru zile toride de vara: limonada

Ce poate fi mai bun intr-o zi calduroasa de vara, decat un pahar de limonada rece?
Pentru o limonada buna exista cateva mici secrete: lamaile trebuie stoarse bine si adaugat sucul si pulpa ce au rezultat. Daca le lasam in apa fara a le stoarce, sucul de lamaie nu se va dizolva in apa. Evident, putem folosi cateva felii de lamaie pentru aspect.
Daca folosim si lime, este suficient sa le taiem felii subtiri si sa le lasam in limonada. Acestea au o aroma mai puternica ce se va simti si daca nu le stoarcem.
Folositi zahar brun pe care, in prealabil l-ati topit integral inr-o cana cu apa.
Folositi apa minerala si gheata marutita, iar daca va place, adaugai si cateva frunze de menta.
Va dorim zile de vara pline de limonada!


duminică, 3 iunie 2012

Recomandari din calatorie: Roma


Dupa cum ati putut observa, luna care tocmai s-a incheiat a fost saraca in postari. Nu am gatit prea mult pentru ca am fost mai mult plecati, iar calatoriile au avut si partile lor culinare.
Ultima calatorie a fost la Roma, si pentru ca am ajuns sa cunosc Roma destul de bine, de aceasta data am incercat sa ii aprofundez latura... culinara. Ce a iesit de aici: am (re)descoperit feluri de mancare delicioase, deserturi inedite pe care, evident, urmeaza sa vi le recomand. Iar daca aveti in plan sa ajungeti in Cetatea Eterna, nu trebuie sa ratati unele localuri.
In topul listei se afla Baffeto 2, situat la un pas de Campo de' Fiori. http://www.pizzeriabaffetto.it/ Recent renovat, si deschis doar la pranz si seara, pentru cateva ore, este un local cu lunga traditie si cu mancaruri delicioase. Ce va recomand de aici? Pastele cu somon, gnocchi quattro formaggi sau pizza Baffeto 2. Va fi greu sa va decideti ce sa comandati si, cu siguranta, veti dori sa reveniti.


 Pentru pizza la felie, va recomand Pizzeria Alice http://www.alicepizzapoint.net/index.asp. O puteti gasi in mai multe locuri din Roma, insa locul meu preferat este in drum spre Vatican. Veti gasi o gama extrem de larga de pizza, si nu trebuie sa ratati pizza cu rosii si anchois.


Iar daca mergeti la Roma nu trebuie sa ratati o vizita in zona Trastevere. Este o parte mai putin vizitata, dar extrem de pitoreasca. Veti gasi niste localuri minunate, cu mancare buna si mai ieftina decat in centrul orasului.

Va recomand cu caldura restaurantul Alle frate di Trastevere.


Aici veti gasi fructe de mare proaspete. Noi am ales sote de scoici si salata de caracatita cu rucola.
O vizita la Roma trebuie sa includa si un platou cu prosciuto, branza si rucola. Se poate gasi la orice terasa in diferite combinatii.

Cu siguranta sunt multe alte locuri si localuri care marita mentionate, insa acestea printre preferatele noastre.

Voi reveni cu o postare despre inghetata de la Roma.

See you soon...

sâmbătă, 2 iunie 2012

Briose colorate

Mi-a fost dor de niste briose colorate, in ton cu vara, asa ca am pregatit 2 feluri de briose: briose cu lamaie si briose cu ciocolata, pe care le-am ornat cu crema pe baza de mascarpone.


Pentru blat, am folosit retetele mai vechi, si anume reteta de chec cu lamaie si reteta de negrese cu nuci si prune uscate, pe care le gasiti in arhiva blogului.
Crema are la baza mascarpone. 500 gr mascarpone le-am amestecat cu 3 linguri de zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat si un ou intreg. Cantitatea rezultata am impartit-o in doua: in jumatate am adaugat coaja rasa de la o lamaie, 2 lingurite de esenta de lamaie si colorant galben.

In a doua nu am adaugat decat colorant roz.  Am folosit colorant solid, profesional. Nu va recomand coloranele lichide si cu atat mai putin cele romanesti. Eu le-am comandat de pe net: http://www.sweetexpert.ro/, un importator al unor produse de calitate.


Peste briosele cu lamaie am presarat cateva seminte de mac.