duminică, 27 noiembrie 2011

Paste in 3 culori

Sunt niste paste nascocite, evident, din "ce a mai ramas prin figider", dar care ne-au placut foarte mult, si le-am facut si atunci cand puteam "imbunatati" reteta.

De aceasta data am folosit spaghetti, deoarece ma saturasem de pene si aveam nevoie de ceva nou.
2 rosii le-am taiat felii si le-am pus la pus la prajit intr-o lingura de ulei de masline. Cand s-au inmuiat, am adaugat cateva masline negre si 2 catei de usturoi taiati felii. Am adaugat sare si piper alb macinat.

Pastele, fierte separat, le-am scurs de apa, le-am pus in farfurie, am adaugat rosiile si maslinele, cateva linguri de sos pesto si parmezam ras.

Placinta cu carne

De curand am cumparat o revista cu foarte multe retete de placinte cu carne si nu am rezistat tentatiei de a nu incerca si eu una.
Blatul l-am cumparat din Cora, de la raionul unde se gasesc lipii si blaturi semipreparate. Au o gama extrem de larga, de la aluat de tarta, la aluat de placinta dulce sau sarata si costa in jur de 5 lei unul.
Pentru umplutura, am folosit carne tocata de vita.
Am taiat marunt o ceapa mica alba si 3 catei de usturoi, pe care i-am pus la prajit intr-o lingura de ulei de masline. Cand au devenit aurii, am adaugat aprox 400 gr. carne tocata si 2 linguri de bulion de rosii. Le-am lasat pe toate in tigaie la prajit. Cand carnea a inceput sa se rumeneasca, am adaugat 150 grame de masline verzi cu ardei, taiate felii. Am condimentat cu sare, piper si nucsoara.
Le-am lasa pe toate la foc mic, timp de aprox 5-10 minute.
Intre timp, am scos blatul si l-am pus intr-o forma de tarta  tapetata cu hartie. Forma blatului este rotunda, numai buna de pus in tava.
Amestecul de carne l-am pus in mijloc si l-am repartizat uniform. Deasupra am pus o "glazura" din 2 oua intregi amestecate cu 100 ml lapte, o lingura de faina si 150 grame de cascaval dat pe razatoare.

 Tarta am pus-o la cuptor pentru 20-30 minute.
Pofta Buna.

miercuri, 9 noiembrie 2011

Lapte de pasare

Va mai aduceti aminte de copilarie?
Eu, atunci cand ma gandesc la ea, pregatesc fie lapte de pasare, fie ciocolata de casa. Cand eram mica, ma miram cum poate bunica mea sa gateasca acest desert cu  "norisori". Il facea destul de rar, pe motiv ca "pasarile sunt micute si e tare greu sa adune atata lapte."
Nu am avut curajul sa incerc si eu pana in urma cu vreo doi cand, negasind in meniul niciunui restaurant, mi-am zis ca voi incerca sa ii fac eu pana cand voi reusi.

Si nu a fost greu. Mi-a iesit de prima data. Si de atunci il fac oricand cu placere.
Am pus la fiert un litru si 200 ml de lapte impreuna cu 3 plicuri de zahar vanilat.
In timp ce laptele a inceput sa fiarba, am amestecat 3 galbenusuri cu 3 linguri de zahar praf. Cand laptele a dat in clocot, am adaugat treptat spuma de galbenusuri si, la final, am lasat sa mai dea cateva clocote impreuna.
Odata ce laptele a fost gata, l-am luat de pe foc si l-am pus la racit.
Intr-un vas mare am pus apa la fiert.
Pana cand apa a inceput sa fiarba, am batut cele 3 albusuri spuma, iar cand spuma a fost gata am adaugat alte 2 linguri de zahar praf si am mai amestecat cu mixerul circa 2 minute.

Cu o lingura, am luat din spuma si am pus in apa fiarta. S-a format astfel cate un norisor pe care l-am lasat "sa fiarba" in apa, circa 5 secunde pe fiecare parte.
Cand a fost facut, pe fiecare l-am scos din apa si l-am pus sa se "scurga de apa" intr-un vas cu gaurele, in care spal fructele.

Cand toti norisorii au fost gata, am pus laptele intr-un bol, am adaugat norisorii si l-am lasat la rece.




duminică, 6 noiembrie 2011

Piept de curcan cu masline

Aceasta reteta am primit-o de la mama in acest weekend. Trebuie sa va spun, de la inceput, ca mama nu este, nici pe departe, genul de femeie care sa iti petreaca ziua in bucatarie.Cu toate acestea, ieri ne-a surpins cu un fel de mancare delicios, asa incat i-am facut si ei loc aici cu o reteta.


Reteta suna asa: 250 grame de masline verzi umplute se taie bucati si se pun intr-un vas. Se adauga o legatura de ceapa verde taiata marunt, o legatura de patrunjel, o lingurita de rozmarin uscat, 4 catei de usturoi zdrobiti, sare si piper. Ingredientele se amesteca si se pun la rece.

Un piept de curcan file se spala, se sterge de apa cu un servetel de hartie, si se cresteaza pe lungime in 4 locuri pentru a se obtine santuri. In aceste santuri se introduce din umplutura, apoi pieptul se ruleaza si se leaga cu sfoara.

Pentru garnitura, se spala si se curata de miez 6 rosii. Umplutura ramasa se amesteca cu 1 ou batut spuma si se introduce in rosii.

Pieptul de curcan se pune intr-o tava, in mijloc. Pe lateral se adauga rosiile umplute, 6-8 ciuperci curatate si lasate intregi, 2 morcovi taiati rondele si o ceapa rosie taiata julienne.

Peste intreaga compozitie se pun 4 linguri de ulei de masline si 100 ml de vin alb dulce.

Se da la cuptor.



Cand a fost partial facut, mama l-a intors pe cealalta parte sa se faca uniform si sa se patrunda tot cu vin.


Pentru ca nu stiam daca este sau nu facut si la interior,  cand a prins o culoare aramie, mama l-a taiat in mijloc. Din fericire era deja facut si gata pentru a fi servit.

joi, 3 noiembrie 2011

Pulpe la cuptor cu legume colorate

Combinand culorile legumelor cu niste pulpe inferioare, a rezultat o mancare nu doar buna, dar si estetica. Sunt sigura ca, atunci cand Pisi va citi aceasta postare, va stramba din nas, dar stie si el ca, un pic de culoare face diferenta, nu doar la haine, dar si in bucatarie.


Revenind la acest fel de mancare, Pisi a folosit o jumatate de ardei gras verde, o jumatate de ardei gras rosu, un ardei iute, o cepa alba si una rosie, toate taiate felii. A mai adaugat cativa catei de usturoi, frunze de rozmarin, sare, piper si putin ulei.

Legumele le-a pus intr-un vas de Yena, si a adaugat cateva pulpe inferioare, pe care, in prealabil le-a spalat, si le-a condimentat cu sare, piper si boia. Peste toate a adaugat putin vin alb demisec.



Vasul l-a pus la cupor pentru aproximativ 40 minute. Pulpele sunt facute atunci cand prind o culoare aramie.