duminică, 17 martie 2013

Din dor de Spania: Pulpo a la Gallego

Am constinuat turul fructelor de mare cu o reteta de care ne-am indragostit in Spania: Pulpo a la Gallego (Gallega). Nu pare nimic extraordinar la prima vedere, iar celor care nu iubesc si nu apreciaza fructele de mare, le recomand sa treaca peste aceasta reteta.

Pentru noi are o semnificatie aparte, deoarece nu aminteste de Barcelona.

Am cumparat asadar caracatita -circa 300 grame. Pisoiul a pus-o la fiert in apa cu sare, frunze de dafin si cimbru. Trebuie lasata la fiert putin mai mult dar, cel mai usor va dati seama cand este facuta, gustand-o.



Separat, a pus la fiert in jur de 8 cartofi in coaja.
Cand a fost gata, a scos caracatita, a taiat-o felii. Cartofii fierti i-a curatat de coaja si i-a taiat felii. A asezat feliile de cartofi pe un fund de lemn, a pus apoi feliile de caracatita, dupa care a stropit totul cu ulei de masline si cu un strat de boia dulce si boia iute. Si, voila! Pulpo a la Gallego la noi in bucatarie!



Mere umplute la cuptor

         Chiar daca nu mai este mijlocul iernii- momentul cel mai des intalnit pentru a face mere coapte in cuptor, ni s-a facut pofta de acest desert.

         Aveam destul mere acasa, asa ca ne-am pus pe munca: am spat merele, le-au curatat de seminte si unele dintre ele le-am taiat in jumatati. Le-am umplu cu tot felul de bunatati pe care le-am gasit prin casa: miez de nuca, prune uscate, gem si dulceata- dintre care preferata mea: cea de cirese amare.

Le-am acoperit cu un strat de scortisoara pudra si le-am dat la cuptor pentru cateva minute.
Au iesit atat de bune, incat cu greu am avut rabdare sa asteptam sa se raceasca pentru a le putea manca. Iar ca rasfatul sa fie si mai mare, le-am servit cu un pahar de vin fiert.

Paste cu creveti

In plin scandal al carnii de vita, de cal, de curcan si  de alte vietuitoare, ne-am indreptat catre fructele de mare. De fapt, acestea s-au situat mereu printre preferatele noastre, dar parca in ultimul timp ni s-au parut si mai gustoase.

Am inaugurat saptamana cu niste paste cu creveti. De fapt, ne-am hotarat in fata standului cu peste din Cora ca vrem sa mancam creveti, iar "garnitura" de paste i-au venit in minte Pisoiului in drum spre casa.

Ca urmare, am cumparat 400 gr de creveti. Am putea spune ca 300 gr erau suficiente pentru 2 persoane, insa asa se intampla cand mergi la cumparaturi cand iti este foame.



Odata ajunsi acasa, Pisoiul s-a pus pe treaba. A pus la fiert apa pentru paste.
 Intr-o tigaie a pus cateva linguri de ulei, frunze uscate de busuioc, putin chili, cateva bucatele de unt si o caciulie de usturoi curatat si taiat felii. Le-a lasat pe foc timp de cateva minute, pana cand usturoiul si busuiocul si-au lasat savoarea in ulei. A adaugat apoi crevetii si i-a lasat la prajit, amestecand timp de cateva minute. Daca vi se pare ca nu este destul sos, mai puteti adauga niste unt. 
Intre timp a pus la fiert pastele.
La final a adaugat doua rosii taiate in bucati mici, sare si piper, dar si 2-3 linguri de smantana. Toate ingredientele s-au amestecat intr-un sos delicios, peste care a turnat pastele.
Ce a urmat a fost un rasfat culinar. Atat pastele, cat si cele 400 gr de creveti s-au topit ca prin minune.
Este o reteta delicioasa, gata in cel mult 20 minute.