miercuri, 2 ianuarie 2013

Somon cu sos teriyaki, morcovi noisette si orez

Pentru ca de ziua mea am primit o carte cu retete pentru somon, in acest concediu m-am pus pe gatit.
Somonul este, de altfel, nu doar pestele meu preferat, dar  singurul fel de mancare pe care il stiu gati.

Prima reteta pe care vreau sa o impartasesc cu voi este cea cu sos teriyaki.
Somonul se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se pune intr-un vas de yena tapetat cu hartie de copt. Se stropeste cu sos teriyaki din belsug, apoi se da la cuptor. Cand este de jumatate facut, se scoate, se mai adauga putin sos, si se acopera cu un strat de seminte. Eu am folosit  seminte de floarea soarelui decojite si seminte de susan. Se mai pot folosi si seminte de dovleac decojite sau seminte de pin. Se mai lasa apoi la cuptor pana cand este gata.
Orezul l-am pregatit simplu, doar fiert in apa, insa pentru morcovi noisette am folosit, pe langa sare si piper, putina miere si crengute proaspete de cimbru.
La inceput i-am prajit  in ulei, apoi, la final, am adaugat mierea si cimbrul.

Combinatia dintre sosul teriyaki si miere este delicioasa.
Va doresc pofta buna.

Chec aperitiv

Ca prima postare pe acest an am ales o reteta primita de la o colega: checul aperitiv, un aperitiv care se face repede si usor.
4 oua mari le-am batut cu 250 ml lapte, apoi am adaugat 250 gr de cascaval ras, 200 grame de sunca taiata cubulete, 50 ml ulei si 10 masline fara samburi taiate felii. Dupa ce am amestecat aceste ingrediente, am adaugat sare si piper si 200 gr de faina amestecata cu o singura de praf de copt. Am pus continutul intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt si l-am pus la cuptor pentru circa 40 minute.
Checul se incearca cu o scobitoare pentru a vedea daca este copt la interior.
L-am lasat la racit si apoi l-am servit feliat.

Multumesc Mia si la multi ani!