vineri, 9 septembrie 2011

Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulamaua este o reteta pe care o facea bunica mea si, eu una, o consider o mancare traditionala.
Pisi o face fie cu piept de pui, fie cu pulpe de pui inferioare.

Un piept de pui sau 4 pulpe inferioare se spala, se curata si se pun la prajit in ulei. Cand sunt gata, se scot si se pun pe un servet de hartie.
Se pun la prajit in ulei ciupercile curatate si taiate felii- circa 6-8 ciuperci, dupa gust.

 Cand s-au prajit, se adauga o lingura de faina, putin lapte si cateva linguri de apa. Se lasa toate sa fiarba, apoi se adauag si cateva linguri de smantana, in functie de cat de mult sos doriti si daca va place ca sosul sa fie mai gros sau mai subtire. Se condimenteaza cu sare si piper.

La final se aduga in sos carnea si se mai lasa impreuna pe foc circa 5- 10 minute.

Se poate servi cu mamaliga.

Ficat cu piure picant, rondele de ceapa si mere caramelizate

Chiar daca pare un titlu foarte complicat, in realitate, reteta poate fi facuta usor daca se urmareste pas cu pas. Dureaza circa o ora, o ora si un sfert, dar nu are un grad mare de dificultate.
Reteta am gasit-o intr-o revista mai veche si am pregatit-o Pisoiului intr-o seara cand nu era acasa, ca sa ii fac o surpriza.
Deci, daca pana si eu m-am descurcat, sigur o puteti face si voi.


Am ales 5 cartofi de marime medie, i-am curatat, i-am taiat bucati si i-am pun la fiert in apa cu sare.
Intre timp, am curatat 3 mere de coaja, le-am taiat rondele sau felii- cum am reusit :) si le-am stropit cu suc de lamaie.
2 cepe albe le-am curatat si le-am taiat, apoi le-am pudrat cu faina.
Bucatile de ficat de vita le-am spalat si le-am taiat, apoi le-am spalat din nou, le-am sters cu servet de hartie, le-am piperat,  le-am dat prin faina si le-am pus la prajit in ulei. Cand au fost gata, le-am scos pe un servet de hartie.

Separat, in alta tigaie, am prajit in unt rondele de mar, pana au devenit aramii. In 2 linguri de ulei incins am prajit rondele de ceapa, apoi le-am scos pe un servet de hartie.

Cand toate au fost gata, am pregati piureul. Am scurs de apa cartofii, apoi am facut un piure cu cateva cubulete de unt, putin lapte, sare, piper si coriandru pentru a fi putin mai picant si aromat.

Farfuria am pregatit-o in urmatorul fel: am luat o forma de taiat aluat- pentru gogosi, in care am pus piure, pentru a obtine turnuletul din fotografie, am pus o bucata de ficat de vita, cateva rondele de mar si cateva de ceapa.



luni, 5 septembrie 2011

Piept de pui cu mazare

Pisi a pregatit in aceasta dimineata, pentru birou, piept de pui cu mazare si m-am grabit sa postez reteta asta repede pana nu o uit...


Un piept de pui se taie bucatele si se pune la prajit in ulei. Cand este gata, se adauga un ardei gras mic sau o jumatate de ardei gras mare taiat felii si o jumatate de ceapa taiata marunt.
Se lasa in tigaie la prajit si, cand ardeiul si ceapa s-au inmuiat, se pune putina faina-si putina apa. Se lasa pe foc toate cateva minute.
Se mai adauga o cutie de mazare si circa 200 de ml de suc de rosii. Sau mai mult, in functie de gust. Se lasa pe foc pana se inmoaie mazarea.

Cand este gata, se mai adauga marar tocat- proaspat sau din plic si 2 catei de usturoi pisati. Se condimenteaza cu sare si piper si..e gata.

duminică, 4 septembrie 2011

Biftec tartar

Biftecul tartar este una dintre mancarurile noastre preferate, insa este destul de greu sa gasesti locuri unde sa fie bine preparat. Am incercat si noi acasa si rezultatul a fost cat se poate de bun.
Am cumparat din supermarchet o caserola cu 2 bucati de carne tocata de vita pentru hamburgheri.
Am amestecat cele doua bucati de carne cu sare, piper, boia, castraveti murati taiati marunt, ceapa taiata marunt si mustar. In mod normal se adauga si sos Worchester, insa mie personal nu imi prea place.
Secretul acestul fel de mancare sta insa in...gustul fiecaruia. Lui Pisi, de exemplu,  ii place putin mai picant. In realitate, pana cand obtineti gustul care sa va placa cu adevarat, trebuie sa tot gustati. Asa am facut si noi, insa pot sa va spun ca este bine ca, de la inceput sa puneti multe condimente.

L-am servit, la fel ca la restaurant, pe paine prajita, unsa cu unt si rondele de ceapa rosie.

joi, 1 septembrie 2011

Rosii umplute

Cum tot s-au facut anul acesta rosii din belsug, m-am gandit la niste gustari cu rosii. Am avut rosii de casa, mari, grase si..mai ales cu gust de rosii, nu de supermarchet.

De aceasta data am pregatit rosii cu porumb.
Operatiunea este cat se poate de simpla: se aleg niste rosii mai mari, se spala, se taie un capacel si se scoate mijlocul.
Separat, am lua o conserva de porumb pe care l-am scurs de zeama si l-am amestecat cu maioneza. Am condimentat cu sare si piper. Am umplut rosiile cu porumb si le-am pus capacelele.

Rosiile se pot umple insa cu salata de vinete, salata de branza cu ceapa (verde) ori salata de conopida.